Informații generale
Cuprins
Date despre afecțiune: umărul blocat
Persoanele care au umărul înghețat se confruntă adesea cu dureri de umăr, rigiditate și scăderea intervalului de mișcare. Activitățile de zi cu zi – cum ar fi îmbrăcarea sau întinderea după ceva în dulap – pot fi provocatoare.
Kinetoterapia este de obicei primul tratament recomandat persoanelor cu umăr înghețat. Peste 90% dintre
persoanele cu umăr înghețat (capsulită adezivă) se îmbunătățesc cu tratament non-chirurgical
Simptome
Durere difuză. Această durere se simte peste umăr și ocazional pe brațul superior. Durerea începe treptat și se intensifică odată cu mișcarea umărului. Durerea este de obicei mai gravă în faza incipientă a afecțiunii și scade în fazele ulterioare ale acestei afecțiuni.
Rigiditate la umeri. O scădere vizibilă a gamei de mișcare a umărului are loc pe măsură ce capsula articulației umărului se strânge. Persoanele cu umărul înghețat au de obicei durere cu mișcarea brațului, așa că încearcă să o evite. Dar evitarea mișcării brațului poate duce la mai multă rigiditate. Mobilitatea se îmbunătățește și poate fi complet restabilită pe măsură ce starea se îmbunătățește.
Probleme cu somnul. Dormitul pe partea afectată este de obicei inconfortabil sau chiar dureros.
Cauze
Problemele de sănătate cresc riscul de a dezvolta umăr înghețat, inclusiv:
- Probleme tiroidiene (hipotiroidism și hipertiroidism)
- Depresie
- Boala cardiovasculara
- Boala pulmonară
- Cancer mamar
- Operație pe cord deschis
- Polimialgia reumatică (o afecțiune inflamatorie care provoacă rigiditate și disconfort muscular)
- Boala Parkinson
Rigiditatea umărului poate fi una dintre primele indicații ale Parkinson. Au existat, de asemenea, incidențe ale umărului înghețat la persoanele care au avut fie cancer pulmonar, fie de sân.
- Perioade de inactivitate. Perioadele lungi de inactivitate – de la o leziune, o intervenție chirurgicală, un accident vascular cerebral sau o boală – pot duce la înghețarea umărului. Oamenii pot fi susceptibili la inflamație sau pot dezvolta țesut rigid în aceste perioade. Finalizarea exercițiilor de kinetoterapie după intervenția chirurgicală la umăr poate ajuta la prevenirea acestei afecțiuni.
Alte probleme legate de umeri. Umărul înghețat poate apărea alături de alte probleme ale umărului, inclusiv:
- Tendinite calcifice sau depozite de calciu în manșeta rotatorilor.
- Ruptura manșetei rotatorilor sau leziuni ale tendonului mare din umăr format din patru mușchi.
Tratament
Fără tratament, simptomele dispar de obicei în aproximativ doi ani. Peste 90% dintre persoanele cu umăr înghețat se îmbunătățesc cu tratamentul nechirurgical, cum ar fi kinetoterapia și medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul. Dacă simptomele nu se diminuează sau nu se rezolvă cu timpul și tratamentele nechirurgicale, chirurgia poate fi o opțiune.
Exercițile kinetoterapeutice sunt concepute pentru a ajuta la creșterea mișcării umărului. O persoană poate primi un program de exerciții fizice pentru a finaliza acasă sau pentru a participa la programări prescrise de kinetoterapie. Progresul poate fi lent. Poate dura de la săptămâni la luni pentru a vedea îmbunătățiri.
Persoanele cu umăr înghețat sunt sfătuite să ducă un regim activ în terapie și să rețină:
- Exercițiile și întinderile sunt de obicei efectuate zilnic, uneori de mai multe ori în fiecare zi.
- Răbdarea este esențială – poate dura săptămâni până la luni pentru a vedea îmbunătățirea de la kinetoterapie. Exercițiile de kinetoterapie ar trebui să fie provocatoare, dar nu ar trebui să exacerbeze durerea.
Obiectivele Programului de Recuperare
Conținutul Programului de Recuperare
Experții recomandă încălzirea corpului înainte de a începe exercițiile de kinetoterapie. Aplicați un tampon de încălzire umed pe umăr, de exemplu, sau faceți un duș cald.
Întinderea pendulului
Stai lângă o masă sau un tejghea cam până la talie. Așezați mâna brațului sănătos pe obiectul staționar pentru sprijin. Înclină-te ușor înainte fără a rotunji spatele. Lăsați brațul afectat să atârne.
Rotiți brațul afectat în cerc mic, cu o lățime de aproximativ un picior, într-o singură direcție pentru aproximativ 10 rotații. Apoi, inversați și rotiți brațul în mișcări circulare în direcția opusă pentru 10 rotații.
Diametrul cercului poate crește pe măsură ce simptomele se îmbunătățesc. Acest exercițiu poate fi făcut și mai dificil ținând o greutate mică, de aproximativ 3 până la 5 kilograme, în mâna brațului afectat în timp ce efectuați aceleași mișcări.
Mers pe deget
Stați cu fața către un perete, la aproximativ 15-20 cm distanță.
Folosind mâna brațului afectat, atingeți peretele chiar deasupra nivelului taliei cu degetele arătătoare și mijlocii. Cotul trebuie să fie îndoit, făcând un „v” cu brațul.
„Mergeți” degetele pe perete, până când brațul este ridicat cât de sus poate ajunge confortabil.
Este posibil ca brațul sănătos să ajute la coborârea celui afectat înapoi la poziția de plecare.
Rotire spre interior
Acest exercițiu de întărire implică o bandă de exerciții din cauciuc legată la capete pentru a face o buclă.
Puneți un capăt al buclei în jurul mânerului ușii.
Stați în partea laterală a ușii, cu brațul afectat cel mai aproape de ușă.
Mâna brațului afectat ține celălalt capăt al buclei. Cotul este la un unghi de 90 de grade și se sprijină aproape de corp.
Trageți banda spre interior până la corp câțiva centimetri. Țineți poziția timp de aproximativ 5 secunde.
Intindere pentru dormit:
Acest exercițiu poate fi potrivit pentru persoanele care au cazuri relativ ușoare de umăr înghețat.
Întindeți-vă pe partea brațului afectat, cu brațul întins drept. Îndoiți genunchii într-un unghi.
Îndoiți brațul afectat, astfel încât cotul să formeze un unghi de 90 de grade. Brațul trebuie ridicat de la sol și degetele îndreptate spre tavan.
Folosiți mâna brațului sănătos pentru a împinge brațul afectat spre sol (palma orientată spre sol).
Țineți fiecare întindere timp de 30 până la 60 de secunde. Efectuați întinderea de 2 până la 3 ori în fiecare zi.
Extensie în picioare
Acest exercițiu folosește o bară ușoară sau baston.
Ridicați și țineți bara sau bastonul orizontal în spatele corpului. Brațele sunt la o lățime de aproximativ umăr. Poziționați mâinile astfel încât articulațiile să fie îndreptate spre sol.
Ridicați brațele într-o mișcare ascendentă până când se simte o întindere.
Repetați fiecare exercițiu de aproximativ 10 ori. Țineți fiecare repetare timp de aproximativ 1 până la 5 secunde. De obicei, medicii recomandă efectuarea exercițiilor de kinetoterapie de câteva ori pe zi.
Persoanele cu cazuri mai severe de umăr înghețat pot beneficia, de asemenea, de alte tratamente, cum ar fi stimularea electrică sau aplicarea căldurii în zona afectată. Un medic sau un kinetoterapeut poate sugera, de asemenea, alternative la activitățile zilnice care pot oferi confort și pot reduce iritarea țesuturilor.
Indicații Metodice
Ar trebui să vă folosiți brațul afectat
Așezarea brațului afectat nu ajută vindecarea umărului. De fapt, profesioniștii din domeniul medical spun că odihnirea umărului poate agrava starea, permițând dezvoltarea mai multor aderențe în jurul capsulei umărului. În plus, utilizarea umărului ajută la menținerea forței musculare, ceea ce poate preveni probleme suplimentare ulterior.
Stiați că?
- Aproximativ 2% din populație este afectată de umărul înghețat. Acesta afectează adesea adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani și este mai frecvent la femei și la persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul.
- Simptomele umărului înghețat pot fi mai severe la persoanele care suferă de diabet.
De asemenea puteți citi și despre Tratamentul epicondilitei laterale, exerciții individuale.
Referințe
- 1.Manske RC, Prohaska D. Diagnosis and management of adhesive capsulitis. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008;1(3-4):180-9.<
- 2.Frozen Shoulder. MedlinePlus website. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000455.htm. Last updated November 2014. Accessed May 29, 2016.
- 3.Frozen Shoulder. American Academy of Orthopaedic Surgeons. http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00071. Last reviewed January 2011. Accessed May 19, 2016.
- Kelley MJ, Shaffer MA, Kuhn JE, et al. Shoulder pain and mobility deficits: adhesive capsulitis. J Orthop Sports Phys Ther. 2013;43(5):A1-31.
- https://www.sports-health.com/treatment/shoulder-injury-treatment/exercises-moderate-severe-cases-frozen-shoulder
Lasă un comentariu