Informații generale
Cuprins

Date despre afecțiune

Hernia de disc lombara (HDL) este o afecțiune comună la nivelul spatelui. Este una dintre cele mai frecvente boli care produce dureri de spate  și / sau dureri la nivelul membrelor inferioare . Hernia de disc este o deplasare a materialului discului (nucleul pulpos) dincolo de spațiul discului intervertebral. Deteriorarea inelului discului  este asociată cu flexarea completă a coloanei vertebrale pentru o perioadă de timp repetată sau prelungită. Inelele fibroase își pierd presiunea hidrostatică și nucleul pulpos se aruncă spre exterior în timpul comprimării discului.

Un disc intervertebral este compus dintr-o serie complexă de inele fibroase și nucleul pulpos(un miez gelatinos care conține fibre de colagen, fibre de elastină și un gel hidratat).

Există patru tipuri de discuri herniate:

  • Bombat: extinderea marginii discului dincolo de marginile plăcilor finale ale adiacente (Figura 1).
  • Protruzia: ligamentul longitudinal posterior rămâne intact, dar nucleul pulposus afectează inelele fibroase (Figura 2).
  • Extruzia: materialul nuclear iese prin fibrele inelare, dar ligamentul longitudinal posterior rămâne intact (Figura 3).
  • Sechestrul: materialul nuclear apare prin fibrele inelare și ligamentul longitudinal posterior este perturbat. O porțiune din nucleul pulposus a ieșit în proeminență în spațiul epidural (Figura 4).

Simptome

Depistarea  leziunii nervilor solitari cauzata de compresia  herniei de disc în coloana vertebrală lombară:

  • Nervul L1 – durerea și pierderea senzorială sunt frecvente în regiunea inghinală. Slăbiciunea flexiei șoldului este rară și niciun reflex de întindere nu este afectat.
  • Nervii L2-L3-L4 – dureri de spate care radiază în coapsa anterioară și în zona inferioră a piciorului; pierderea senzorială a coapsei anterioare și uneori a piciorului inferior medial; slăbiciunea flexiei și adducției șoldului, slăbiciunea extensiei genunchiului scăderea reflexului rotulian.
  • Nervul L5 – radiază în fesa, in coapsa laterală, gamba laterala și piciorul dorsal, degetul mare; pierderea senzorială la nivelul gambei laterale, dorsul piciorului, spațiul între primul și al doilea deget; slăbiciune la abducția șoldului, flexia genunchiului, dorsiflexia piciorului, extensia și flexia degetelor, inversarea piciorului și eversiunea; scăderea reflexului semitendinosului / semimembranosului.
  • Nervul  S1 – radiază în coapsa laterală sau posterioară, gamba posterioare, lateral sau picior plantar; pierderi senzoriale la nivelul gambei posterioare, lateral sau plantar; slăbiciune la extensia șoldului, flexia genunchiului, flexia plantară a piciorului; tendonul lui Ahile; regiunea mediană, perineală și perianală; slăbiciunea poate fi minimă, cu incontinență urinară și fecală, precum și disfuncții sexuale.
  • Nervii S2-S4 – durere sacrală sau fesieră care radiază în aspectul posterior al piciorului sau al perineului; deficitul senzorial pe regiunea fesierului medial, perineal și perianal;

Cauze

  • Cea mai frecventă cauză a herniei discului este un proces degenerativ în care odată cu înaintarea în vârstă a omului, nucleul pulposus devine mai puțin hidratat și slăbește. Acest proces va duce la o hernie discală progresivă care poate provoca simptome.
  • A doua cea mai frecventă cauză de hernie discală este trauma.
  • Alte cauze includ tulburări de țesut conjunctiv și tulburări congenitale, cum ar fi pediculii scurti.

Tratament

Kinetoterapia este cheia pentru majoritatea pacienților care suferă de HDL. Rezultatele depind de mulți factori, dar cei care practică exercițiile fizice regulat și mențin o greutate corporală sănătoasă au rezultate mai bune decât persoanele care sunt sedentare.

Tratamentul herniei de disc are ca obiective:

  • Înlăturarea durerii.
  • Lupta împotriva contracurii musculare.
  • Încetarea tulburării sensitive la nivelul membrelor prin care trece nervul afectat ( parestezii, amorteli).
  • Revenirea pacientului la activitățile zilnice.

Obiectivele Programului de Recuperare

Conținutul Programului de Recuperare

Există o serie de programe de exerciții pentru tratamentul herniei de disc simptomatice.

  • activitate aerobă (mers, mers cu bicicleta)
  • preferință direcțională (abordare McKenzie)
  • exerciții de flexibilitate (yoga și stretching)
  • proprioceptie / coordonare / echilibru (gymball și placa de echilibru / placa inclinata),
  • exerciții de stretching .
  • exerciții de control motor.

PROGRAMUL WILLIAMS

Ridicari de bazin  P1 pacientul este in decubit dorsal cu genunchii indoiti si cu talpile lipite de masa. apoi isi va ridica bazinul . Pozitia trebuie mentinuta 10 s. miscare o repetam e 10 ori.

Ducerea unui gennunchi la piept P2 subiectul este in decubit dorsal, cu genunchii flectati si talpile lipete de masa. Un genunchi este prins cu bratele si adus la piept mentinand pozitia timp de 10 s.

Aducerea ambilor genunchi la piept-P3  miscarea este similara celei anterioare doar ca se mentin ambii genunchi la piapt, pozitia se mentine 10 s. , se fac 5 repetari.

Jumatati de abdomen- P4 subiectul sta in decubit dorsal genunchii indoiti , talpile lipite de masa , se ridica usor capul si umerii pana la 45 de grade , fara ajutorul barbiei.

Genuflexiuni- P5 picioarele sunt paralele si departateputin peste solduri, avand grija ca genunchii sa fie orientati catre inainte.Mentinand privirea inainte si spatele cat mai drept si se lasa usor in jos , flectand genunchii astfel incat bazinul sa ajunga la nivelul gleznelor, se ridica usor la pozitia initiala repetand de 10 ori.

Fandari-  P6 subiectul face un pas in fata si intinde celalat picior in spate apoi se lasa usor spre sol , coborand bazinul. Revine in pozitia initiala si repeat de 4-5 ori.

Intinderea muschilori anteriori ai coapsei- P7 subiectul sta  asezat cu picioarele intinse perfect si cu varfurile degetol orientate spre tavan. Apoi trunchiulul este coborat usor, cu mainele intinse si orientae spre varful picioarelor. Privirea este orientate in fata iar genunchii vor fi mentinuti intinsi.

Indicații metodice

  • Pacientul trebuie sa faca exercitiile propuse de Kinetoterapeut si acasa, si sa respecte programul stabilit de acesta.
  • Exercitiiile trebuie executat corect, dozat, si cu atentie .
  • Evitarea factorilor de risc care pot recidiva boala:frig,ortostatism prelungit, ridicarea greutatilor ,curenti de aer cald si rece.
  • Patul pe care doarme trebuie sa fie mai dur.

Știați că?

  • Hernia de disc este cea mai frecventă la nivelul coloanei vertebrale lombare urmată de coloana cervicală. O rată ridicată de hernie a discului la nivelul coloanei vertebrale lombare și cervicale poate fi explicată printr-o înțelegere a forțelor biomecanice din partea flexibilă a coloanei vertebrale. Coloana vertebrală toracică are o rată mai mică de hernie discală
  • Incidența herniei de disc este de aproximativ 5 până la 20 de cazuri la 1000 de adulți anual și este cea mai frecventă la persoanele din a treia-a cincea decadă a vieții, cu un raport de la bărbat la femeie de 2: 1.
  • În 95% din hernia discului lombar sunt afectate discurile L4-L5 și L5-S1 [13].
  • Hernia de disc lombar apare de 15 ori mai mult decât hernia de disc cervical și este o cauză importantă a durerilor de spate inferioare
  • La persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani, aproximativ 95% din discurile herniate apar la nivelul coloanei lombare inferioare (nivelul L4 / 5 și L5 / S1); hernia de disc peste acest nivel este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 55 de ani.
  1. Kerr, Dana, Wenyan Zhao, and Jon D. Lurie. „What are long-term predictors of outcomes for lumbar disc herniation? A randomized and observational study.” Clinical Orthopaedics and Related Research® 473.6 (2015): 1920-1930. Level of evidence: 2B
  2. Jump up to:0 2.1 Jordan, Jo, Kika Konstantinou, and John O’Dowd. „Herniated lumbar disc.” BMJ clinical evidence 2011 (2011). Level of evidence: 1A
  3. Jump up↑McGill, S. (2007). Low Back Disorders: Evidence Based Prevention and Rehabilitation, Second Edition. USA: Human Kinetics. Level of evidence: 3B
  4. Jump up to:0 4.1 Olson K., Manual Physical Therapy of Spine, Saunders Elsevier, 2009, p114-116
  5. Jump up to:0 5.1 Jioun Choi MS., Influences of spinal decompression therapy and general traction therapy on the pain, disability, and straight leg raising of patients with intervertebral disc herniation, J Phys Ther Sci. 2015 Feb; 27(2): 481–483. Level of evidence: 2B
  6. Jump up to:0 6.1 Demir S., Effects of dynamic lumbar stabilization exercises following lumbar microdiscectomy on pain, mobility and return to work. Randomized controlled trial., Eur J Phys Rehabil Med. 2014 Dec;50(6):627-40. Epub 2014 Sep 9. Level of evidence: 2B
  7. Jump up to:0 7.1 7.2 7.3 7.4 7.5 7.6 7.7 7.8 Dulebohn SC, Massa RN, Mesfin FB. Disc Herniation.Available from:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441822/ (last accessed 25.1.2020)
  8. Jump up↑Nucleus Medicine Lumbar disc injury Available from:https://www.youtube.com/watch?v=nV4ILsaVSXc&app=desktop (last accessed 25.1.2020)
  9. Jump up↑Musculoskeletal key Applied anatomy of the lumbar spine Available from:https://musculoskeletalkey.com/applied-anatomy-of-the-lumbar-spine/ (last accessed 24.1.2020)
  10. Jump up↑Raj, P. Prithvi. „Intervertebral Disc: Anatomy‐Physiology‐Pathophysiology‐” Pain Practice 8.1 (2008): 18-44. (Level of evidence: 2B)
  11. Jump up to:0 11.1 11.2 Drake, Richard, A. Wayne Vogl, and Adam WM Mitchell. Gray’s anatomy for students. Elsevier Health Sciences, 2014
  12. Jump up↑ G. F. Giles, K. P. Singer. The Clinical Anatomy and Management of Back Pain. Butterworth-Heinemann, 2006.
  13. Jump up↑McGill, S. (2007). Low Back Disorders: Evidence Based Prevention and Rehabilitation, Second Edition. USA: Human Kinetics. Level of evidence: 1A
  14. Jump up↑Jegede KA, etal. Contemporary management of symptomatic lumbar disc herniations. Orthop Clin North Am. 2010;41:217-24. PMID: 20399360 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20399360. Level of evidence: 2A
  15. Jump up↑Chou R, etal. Nonsurgical interventional therapies for low back pain: a review of the evidence for an American Pain Society clinical practice guideline. Spine. 2009; Level of evidence: 1A
  16. Jump up↑LaxmaiahManchikanti etal; An Update of Comprehensive Evidence-Based Guidelines for Interventional Techniques in Chronic Spinal Pain. Part II: Guidance and Recommendations. Pain Physician 2013; 16:S49-S283 • ISSN 1533-3159 Level of evidence: 1A
  17. Jump up↑Marcelo Gálvez M.1 , Jorge Cordovez M.1 , Cecilia Okuma P.1 , Carlos Montoya M.2, Takeshi Asahi K.2 Revista Chilena de Radiología. 23 Nº 2, año 2017; 66-76 Differential diagnoses for disc herniation. Available from:https://www.webcir.org/revistavirtual/articulos/2017/3_agosto/ch/hernia_eng.pdf (last accessed 25.1.2020)
  18. Jump up↑Simeone, F.A.; Herkowitz, H.N.; Upper lumbar disc herniations. J Spinal Disord. 1993 Aug;6(4):351-9. Level of evidence: 3A

Lasă un comentariu