Informații generale
Cuprins

Date despre afecțiune

O hernie de disc se produce atunci când porțiunea interioară a unui disc din coloana vertebrală cervicală  se rup prin peretele exterior al discului.

În coloana cervicală, există șase discuri care se află în fața coloanei vertebrale și conectează fiecare dintre cele 7 vertebre cervicale. Fiecare disc este alcătuit dintr-un material moale, asemănător unui gel numit nucleu pulpos, care este încapsulat de o serie de benzi fibroase exterioare dure, numite annulus fibrosus.

Discurile asigură o amortizare între vertebre la fiecare nivel, permițând în același timp o amplitudine mare de mișcare în toate direcțiile.

În partea din spate a coloanei vertebrale, la fiecare nivel, o rădăcină nervoasă iese din canalul spinal și se deplasează în jos prin gât spre umăr, braț,  antebrat, mână și degete.

Când un disc cervical herniază, acesta poate afecta sau provoca inflamații în apropierea unuia dintre acești nervi cervicali, provocând durere și alte simptome cum ar fi iradierea nervului.

În coloana cervicală, discurile tind să hernieze în lateral , provocând iritare la o rădăcină nervoasă pe o parte. Cele mai frecvente două niveluri ale coloanei vertebrale cervicale la hernie sunt nivelul C5-C6 și nivelul C6-C7.

Simptome

La examinarea fizică, trebuie acordată o atenție specială slăbiciunilor, tulburărilor senzoriale  distribuției lor dermatomale.

Descoperiri tipice ale leziunii nervilor solitari datorate compresiei prin hernie de disc la nivelul coloanei vertebrale cervicale

C5 Dureri la nivelul gâtului, umerilor și scapulei, amorțeală laterală a brațului și slăbiciune în timpul abducției umărului, rotație externă, flexie a cotului și supinație a antebrațului. Reflexele afectate sunt bicepsul și brahioradialis.

C6 Nervul – gâtul, umărul, scapula și brațul lateral, antebrațul și durerea mâinii, împreună cu antebrațul lateral, degetul mare și amorteala degetului index. Slăbiciunea în timpul abducției umărului, rotația externă, flexia cotului și supinația și pronația antebrațului sunt frecvente. Reflexele afectate sunt bicepsul și brahioradialis.

C7 Dureri nervoase – gât, umăr, degetul mijlociu sunt frecvente, alături de indicele, degetul mijlociu și amorțirea palmei. Slăbiciunea la cot și la încheietură sunt frecvente, împreună cu slăbiciunea în timpul extensiei radiale, pronația antebrațului și flexia încheieturii. Reflexul afectat este tricepsul.

C8 Dureri nervoase – gât, umăr și antebraț medial, cu amorțeală pe antebrațul medial și mâna medială. Slăbiciunea este frecventă în timpul extensiei degetului, extensiei încheieturii (ulnarului), flexiei distale a degetului, extensiei, abducției și adducției, împreună cu flexia distală a degetului mare. Nu sunt afectate reflexe.

T1 – Durerea este frecventă la nivelul gâtului, brațului medial și antebrațului, în timp ce amorțirea este comună pe brațul anterior și antebrațul medial. Slăbiciunea poate apărea în timpul abducției degetului mare, flexia degetelor distale și abducția și aducția degetelor. Nu sunt afectate reflexe.

Cauze

Cauzele comune ale herniei de disc cervical includ:

Degenerarea discului în timp. Pe măsură ce un disc creste în vârsta, pierde în mod natural hidratarea și devine mai puțin flexibil și durabil. Fisurile și picăturile sunt mai susceptibile să se dezvolte într-un disc care are un conținut mai mic de apă.

Trauma. Un impact direct asupra coloanei vertebrale poate determina ruperea sau hernierea unui disc.

Alte cauze mai puțin frecvente ale herniei de discuri sunt posibile, cum ar fi tulburări ale țesutului conjunctiv sau alte anomalii la nivelul coloanei vertebrale.

Tratament

Tratamentul herniei de disc are ca obiective:

  • Înlăturarea durerii.
  • Lupta împotriva contracturii musculare.
  • Încetarea tulburării sensitive la nivelul membrelor prin care trece nervul afectat ( parestezii, amorțeli).
  • Revenirea pacientului la activitățile zilnice.

Obiectivele Programului de Recuperare

Conținutul Programului de Recuperare

Majoritatea durerilor la nivel cervical pot fi tratate cu metode nechirurgicale, cum ar fi îngrijirea personală la domiciliu și / sau cu îndrumarea unui kinetoterapeut.

  • Kinetoterapie pasivă, care presupune aplicarea tratamentelor fără efort de la pacient. Sunt disponibile numeroase metode de tratament, cum ar fi aplicarea pachetelor de gheață, terapia termică, terapia cu masaj și altele. Scopul terapiei fizice pasive este de a ajuta la reducerea durerii și umflăturilor.
  • Kinetoterapie activă, care implică pacientul, care își mișcă propriul corp prin exerciții și întinderi. Pentru îmbunătățirea forței și flexibilității gâtului, acești mușchi pot deveni mai puțin dureroși și capabili să mențină o postură bună, ceea ce reduce stresul coloanei cervicale.

Auto-îngrijire pentru hernia de disc la nivel cervical

  • Te-ai gândit vreodată de ce ți-a spus mama ta să pui gheață pe acea umflătură urâtă pe care ai avut-o în copilărie? Ce zici de ce un jacuzzi fierbinte sau o aplicare de căldură ameliorează durerea? În ciuda simplității terapiilor de căldură și frig, cele două (în combinația corectă) pot ajuta la ameliorarea durerilor lombare, a tulpinilor musculare și chiar a artritei. Dar mai întâi trebuie să aflați cum și când să le utilizați corect.

Perioadă scurtă de odihnă. În timp ce activitățile și mișcările intense care înrăutățesc durerea trebuie evitate timp de câteva zile, unele mișcări sunt de obicei încurajate pentru a împiedica gâtul să devină mai slab și / sau mai rigid.

Gheață și / sau căldură. Aplicarea de gheață poate ajuta la reducerea inflamatiilor și durerii. Aplicarea căldurii poate ajuta la relaxarea mușchilor și la aducerea unui flux mai mare de sânge și la vindecarea substanțelor nutritive în zona rănită. Pentru terapia cu gheață sau căldură, aplicațiile sunt limitate la 15 sau 20 de minute, cu o pauză de cel puțin 2 ore între ele, pentru a oferi pielii timp de recuperare.

5 pași de masaj cu gheață

Pentru rezultate optime, terapia  cu gheață trebuie aplicată ușor pe partea inferioară a spatelui, după cum este dscris mai jos:

  1. Aplicați ușor gheața și masați cu o mișcare circulară.
  2. Concentrați mișcările  cu gheață pe zona de 15c a spatelui, cu epicentrul acolo unde se simte durerea.
  3. Evitați aplicarea masajului cu gheață direct pe porțiunea osoasă a coloanei vertebrale (oasele care ies de-a lungul coloanei vertebrale)
  4. Limitați terapia de masaj cu gheață la aproximativ 5 minute pentru început (pentru a evita o arsură de gheață)
  5. Repetați masajul cu gheață de 2-3 ori pe zi cu interval de 3 ore între ședințe.

În general, nu trebuie aplicată niciodată gheață direct pe piele pentru a evita arderea pielii. Cu toate acestea, cu terapia cu masaj cu gheață este acceptabil să aplicați gheața pe piele, deoarece gheața nu rămâne într-un singur loc pentru mult timp.

Cele mai eficiente produse de terapie termică sunt cele care își pot menține căldura la temperatura constantă. „Cald” este temperatura potrivită. Pacienții nu trebuie să aibă sursa de căldură fierbinte până la arderea pielii. Efectul dorit este ca căldura să pătrundă profund în mușchi.

În multe cazuri, cu cât este aplicată mai multă căldură, cu atât mai bine. Cu toate acestea, durata de care este nevoie pentru a aplica căldura se bazează pe tipul și / sau intensitatea leziunii. Pentru o tensiune a spatelui foarte mică, cantități scurte de terapie termică pot fi suficiente (cum ar fi 15-20 de minute). Pentru leziunile mai intense, sesiunile mai lungi de căldură pot fi mai benefice (cum ar fi 30 de minute până la 2 ore sau mai mult).

Un tip specific de terapie termică  poate fi percepută mai benefică decât alta de la o persoană la alta și asta necesita o anumită experimentare pentru a afla care dintre ele funcționează cel mai bine. Există multe moduri diferite de a aplica căldura. Unele opțiuni comune includ:

  1. O sticlă cu apă fierbinte – tinde să rămână cald timp de 20 până la 30 de minute.
  2. Pachete de gel încălzite – păstrează căldura  timp de aproximativ 30 de minute. Anumite tipuri de pachete de gel oferă căldură umedă, pe care unii oameni o preferă.
  3. Înfășurări de căldură – se înfășoară în jurul spatelui și taliei și pot fi purtate pe piele sub îmbrăcăminte.
  4. Baie fierbinte, cadă cu hidromasaj, saună, baie de aburi – tind să stimuleze senzațiile generale de confort și relaxare care pot ajuta la reducerea spasmului muscular și a durerii. Un jet cu hidromasaj îndreptat spre epicentrul durerii poate oferi avantajul suplimentar al unui masaj ușor.

 Kinetoterapia este unul dintre cele mai frecvente tratamente pentru durerile cronice în cazul herniei de disc cervical. Majoritatea programelor de kinetoterapie pentru durerile în zona cervicală implică aplicarea de tratamente pentru a reduce durerea și / sau rigiditatea suficient pentru a începe un program de exerciții de întărire și întindere a gâtului. Metodele și exercițiile specifice utilizate în kinetoterapie, precum și durata planului de tratament, pot varia de la o persoană la alta. Multe planuri de tratament pentru durerea provocată de hernia de disc la nivel cervical includ o formă de kinetoterapie pentru a îmbunătăți rezistența și flexibilitatea gâtului. Structura și lungimea programului de kinetoterapie pot varia în funcție de diagnosticul și situația specifice. Sunt recomandate mai multe sesiuni pe săptămână.

Componentă importantă a oricărui program de exerciții este exercițiul aerob, care ridică ritmul cardiac și îmbunătățește circulația. Exercițiul aerob poate ajuta la ameliorarea durerilor de spate prin scăderea rigidității și îmbunătățirea fluxului sanguin către structurile coloanei vertebrale, crescând cantitatea de substanțe nutritive care ajung la coloana vertebrală.

Avantajele exercițiului aerob

O rutină regulată de exerciții aerobice poate ajuta la ameliorarea durerilor la nivelul coloanei prin:

  • Reducerea probabilității și / sau severității potențialelor apariții a durerii.
  • Păstrarea coloanei vertebrale funcționale și mobile, limitând dizabilitatea cauzată de durerea cronică. Neexercitarea cu dureri de spate cronice va agrava de obicei mobilitatea și funcționalitatea.
  • Arderea caloriilor pentru a contribui la atingerea și menținerea greutății optime, care poate elimina excesul de presiune asupra coloanei vertebrale.
  • Creșterea producției de endorfine, care acționează ca un calmant natural și poate ridica starea de spirit pentru ameliorarea simptomelor depresiei.

Recomandările tipice pentru exercițiile aerobice includ cel puțin un antrenament de la 20 până la 30 de minute între 3 și 5 ori pe săptămână pentru a îmbunătăți în mod eficient circulația. În cazul durerilor  severe, poate fi util să începeți cu intervale mai scurte de exerciții, cum ar fi de la 5 până la 10 minute de mers pe jos, și să creșteți treptat până la o rutină mai extinsă.

Indicații metodice

Încercați o pernă nouă

Mențineți coloana vertebrală în aliniere naturală în timp ce dormiți. Unii ar putea prefera perne mai mici sau plate, în timp ce dorm pe spate, sau o pernă mai mare atunci când dorm în lateral pentru a menține capul între umeri.

Dormi pe spate

Aceasta este considerată în mod obișnuit cel mai bun mod de a menține coloana vertebrală în cea mai naturală aliniere. Dormitul pe stomac pune cel mai mult stres asupra coloanei vertebrale cervicale. Dacă adormiți pe spate este dificil, încercați o poziție înclinată, un pat reglabil sau dormit lateral pentru a menține coloana vertebrală.

Setați monitorul computerului la nivelul ochilor

Când priviți drept înainte, privirea trebuie să fie direct în treimea superioară a ecranului computerului. Dacă înclinați capul prea sus sau în jos pentru a vedea treimea superioară a ecranului, ajustați înălțimea monitorului. Oamenii care folosesc laptopuri, de regulă, se privesc sau se uită în jos la ecran. Încercați să conectați laptopul la un monitor separat sau să-i oferiți un impuls.

Evitați încordarea gâtului în timp ce tastam telefonul

Dacă priviți telefonul mobil pentru a trimite text sau pentru a efectua alte sarcini, vă puneți stres în gât în ​​timp. Încercați să limitați utilizarea telefonului mobil, luând pauze dese. Și când trebuie să-l utilizați, țineți-l mai aproape de nivelul ochilor pentru a reduce stresul pe gât.

Folosiți o cască

Gâtul poate deveni dureros dacă aplecați regulat capul într-o parte. Utilizați o cască cu mâini libere pentru a vă ajuta să mențineți o postură mai bună a gâtului.

Exercițiu și întindere

Păstrează-ți gâtul puternic și flexibil făcând seturi scurte de exerciții de întărire și întindere pe parcursul zilei. Unul dintre exercițiile mai bune ale gâtului este tucul bărbiei, care ajută la întărirea și întinderea mușchilor în gât și partea superioară a spatelui pentru o postură mai bună.

Stai hidratat

Corpul tău are nevoie de apă pentru a fi cel mai bun. Aceasta include discurile dvs. intervertebrale, care sunt formate în mare parte din apă și acționează ca perne spongioase între vertebre. Încercați să sorbiți o sticlă de apă pe tot parcursul zilei sau să setați memento-uri să bea un pahar de apă la fiecare câteva ore.

Purtați greutatea uniform

De exemplu, un rucsac ar trebui să fie purtat pe ambii umeri, nu pe unul singur. Pentru articole care nu sunt ușor transportate uniform, cum ar fi o servietă sau o poșetă mare, încercați să călătoriți ușor și să transportați numai obiecte esențiale.

Mențineți o postură bună

Cu cât capul merge mai departe în poziție slabă, cu atât capul devine mai greu pentru ca gâtul să se mențină. Mențineți o postură bună prin menținerea urechilor direct deasupra umerilor. Dacă vă prindeți folosind o postură slabă, corectați-l imediat.

Știați că?

În mediu fiecare dintre noi , zilnic folosim telefonul timp de 2h 20min. Asta însemnând 35 de zile pe an, mai mult de o luna, ceea ce este foarte mult.

  1. Marcelo Gálvez M.1 , Jorge Cordovez M.1 , Cecilia Okuma P.1 , Carlos Montoya M.2, Takeshi Asahi K.2 Revista Chilena de Radiología. Vol. 23 Nº 2, año 2017; 66-76 Differential diagnoses for disc herniation. Available from:https://www.webcir.org/revistavirtual/articulos/2017/3_agosto/ch/hernia_eng.pdf (last accessed 25.1.2020)
  2. Jump up↑ Simeone, F.A.; Herkowitz, H.N.; Upper lumbar disc herniations. J Spinal Disord. 1993 Aug;6(4):351-9. Level of evidence: 3A
  3. ↑ Jump up to:19.0 19.1 Brouwer, Patrick A., et al. „Effectiveness of percutaneous laser disc decompression versus  conventional open discectomy in the treatment of lumbar disc herniation; design of a  prospective randomized controlled trial.” BMC musculoskeletal disorders 10.1 (2009): 1.Level of evidence: 1b
  4. Jump up↑ Ngamkham, Srisuda, et al. „The McGill Pain Questionnaire as a multidimensional measure  in people with cancer: an integrative review.” Pain Management Nursing 13.1 (2012): 27- 51. Level of evidence: 2a
  5. Jump up↑ Pourahmadi MR, Taghipour M, Takamjani IE, Sanjari MA, Mohseni-Bandpei MA, Keshtkar AA. Motor control exercise for symptomatic lumbar disc herniation: protocol for a systematic review and meta-analysis. BMJ open. 2016 Sep 1;6(9). Available from:https://bmjopen.bmj.com/content/6/9/e012426 (last accessed 25.1.2020)
  6. Jump up↑ Bayraktar D et al., A comparison of water-based and land-based core stability exercises in patients with lumbar disc herniation: a pilot study. Disability and Rehabilitation. 2015 Sep 2:1-9. Level of evidence: 3B
  7. Jump up↑ . Hahne A.J. et al. Conservative management of lumbar disc herniation with associated radiculopathy: a systematic review, Spine, 2010; 15, 35: 488-504. Level of evidence: 1A
  8. Jump up↑ Olson K., Manual Physical Therapy of Spine, Saunders Elsevier, 2009, p114-116. Level of evidence: 2A
  9. ↑ Jump up to:25.0 25.1 25.2 Oosterhuis, Teddy, et al. „Rehabilitation after lumbar disc surgery.” The Cochrane Library (2014). Level of evidence: 1A
  10. Jump up↑ Wong, J. J., et al. „Clinical practice guidelines for the noninvasive management of low back pain: A systematic review by the Ontario Protocol for Traffic Injury Management (OPTIMa) Collaboration.” European Journal of Pain (2016). (Level of evidence: 1A)
  11. Jump up↑ Pop, T., et al. „Effect of TENS on pain relief in patients with degenerative disc disease in lumbosacral spine.” Ortopedia, traumatologia, rehabilitacja 12.4 (2009): 289-300. Level of evidence: 2A
  12.  American Heart Association Recommendations for Physical Activity in Adults . American Heart Association. July 27, 2016. Accessed June 2, 2017

Lasă un comentariu